Фуга, това е строителна смес и е част от системата за полагане на керамични, стъклокерамични и други покрития. Освен естетическите си функции фугите предпазват покритията и поемат термалните движения в основата. Важно е фугиращата смес да бъде избрана според условията, на които ще е изложено покритието, и приложението на обекта. Неправилният избор може да доведе до проблеми.

Предлагаме ви фуга за басейни с доказало се във времето качество.

Фуга за басейни

Еластична смес за запълване на фуги в басейни, тераси, открити площи или други съоръжения, изискващи водонепроницаемост.


Промяната на температурата води до свиване и разширяване на керамичното покритие.

Само фуга с висока остатъчна еластичност може да поеме тези движения, без да се напукат покритията.

Честото почистване на керамичните покрития с агресивни химикали влияе върху цвета на фугата. При нискокачествени фугиращи смеси цветът избледнява с времето и става податлив на зацапване.
При избора на фугиращи смеси трябва да се вземат предвид фактори като ширина на фугите, външна или вътрешна употреба, еластичност, устойчивост на химически вещества, антибактериална защита и др. Като общо правило минималната ширина на фугата трябва да е 2 – 3 mm.


Естествените процеси на слягане при новите сгради изискват използването на фугиращи смеси с висока остатъчна еластичност. При полагане на плочки върху покрития с неизсъхнал лепилен пласт избиват бели петна.
Басейните изискват специални фугиращи смеси, които да не допускат преминаването на влага през фугата. Те трябва да са силно еластични, за да устояват на водното налягане. Фугиращите смеси за басейни не задържат микроорганизми и не се повреждат при почистването с химически вещества. Във влажни и мокри помещения трябва да се полагат само фугиращи смеси с антибактериални свойства. Обикновените фугиращи смеси са податливи на мухъл и плесен.